Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη | Φανή Αβραμίδου: «Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έκλαψα, που σκέφτηκα ότι δεν έχω καμία θέση σε αυτήν τη δουλειά»

fani-avramidou-interview-main

Η Φανή Αβραμίδου συνεχίζει την ανοδική της πορεία στο χώρο της μουσικής.
Πριν από λίγο καιρό μας παρουσίασε το νέο της τραγούδι, το τρίτο κατά σειρά, με τίτλο «Την καλύτερη μου φίλη». Ένα τραγούδι που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκε. Κάτω από την στέγη του Φοίβου κάνει νέα σχέδια και στοχεύει ψηλά.
Όπως λέει και η ίδια στην συνέντευξη μας «Το ωραίο με την ζωή άλλωστε είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει!» Αισιόδοξη, χαρούμενη , με πείσμα και αγάπη για την μουσική μας αποκαλύπτει τα νέα της σχέδια!
 fani-avramidou-interview-02

Φανή, σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο επαγγελματικά; 
Μόλις τελείωσα μια επιτυχημένη σαιζόν στη Θεσσαλονίκη , που τόσο αγαπώ!!! Μετά το ” Δεν υπάρχω” και το ” Αρρωστημένα εγώ σε θέλω, είμαι τόσο χαρούμενη που το τρίτο μου κομμάτι “Την καλύτερή μου φίλη”, είναι πλέον στο ελληνικό top 30, κάτι που δεν τολμούσα καν να ονειρευτώ!!! Βρίσκομαι στην αναζήτηση νέου κομματιού, γιατί ως γνωστόν , πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα για το επόμενο βήμα, άρα δεν επαναπαύομαι. Κάθε βήμα άλλωστε, πρέπει να ξεπερνά το προηγούμενο…
Μας παρουσίασες πριν από λίγο καιρό ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι και ένα νέο video clip. Μίλησε μας λίγο γι αυτό. 
«Την καλύτερη μου φίλη» είναι ο τίτλος του νέου μου κομματιού, σε στίχους Β. Κωνσταντινίδη και μουσική Γ. Γαβρήλογλου, ενώ το videoclip γυρίστηκε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξη Κωνσταντινίδη, όπως άλλωστε και το « Αρρωστημένα». Είναι μια προσωπική εμπειρία που εμπιστεύτηκα στον φίλο μου και στιχουργό του τραγουδιού πριν χρόνια, και ξαφνικά αυτή η «οδυνηρή» για μένα εμπειρία πήρε σάρκα και οστά ως ολοκληρωμένο και μελοποιημένο τραγούδι. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το «κομμάτι» της ζωής μου έγινε κομμάτι μου! 




Σε πρόσφατες δηλώσεις σου είπες ότι το τραγούδι «Την καλύτερη μου φίλη» είναι βιωματικό. 
Πως αισθάνθηκες που μοιράστηκες κάτι τέτοιο με το ευρύ κοινό; Προφανέστατα δεν είχα πρόβλημα να εκθέσω μια τέτοια προσωπική εμπειρία. Δεν ντρέπομαι γι΄αυτό που έζησα. Αυτοί που συμπεριφέρονται έτσι θα πρέπει να ντρέπονται και όχι αυτοί που ξαφνικά γίνονται θύματα. Αυτό είναι και η απάντησή μου στους λιγοστούς επικριτές, που με ρωτούν πίσω από τις «οθόνες της τεχνολογίας» πώς μπορώ να ξεφτιλίζομαι λέγοντας πως με απάτησαν. Είμαι σίγουρη πως αν ποτέ βρεθούν στην θέση μου, που σίγουρα κάποιοι έχουν βρεθεί, αλλά ίσως δεν το έμαθαν ποτέ, ή δεν θέλουν να το παραδεχτούν στον εαυτό τους, το τελευταίο πράγμα που θα τους απασχολήσει είναι η ντροπή που θα νιώσουν. Το συναίσθημα που σε καταβάλει και σε πληγώνει, αν βρεθείς σε αυτήν τη θέση, είναι η προδοσία. Το βασικό για μένα είναι να εκφράζομαι μέσα από τα τραγούδια μου, και στην συγκεκριμένη περίπτωση τυχαίνει αυτό που περιγράφει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου

. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την εταιρία σου, Spicy. Είναι αρκετοί καλλιτέχνες που δεν ανήκουν πλέον σε δισκογραφικές εταιρίες και κάνουν επαγγελματικά βήματα μόνοι τους μέσα από το διαδίκτυο. Εσένα ποια είναι η δική σου άποψη σχετικά με τις εταιρίες και το διαδίκτυο; 
Είναι σημαντικό να έχεις μια εταιρεία που αναγνωρίζει τη δουλειά σου, σε πιστεύει, σε στηρίζει, σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις ,και γίνεται συνοδοιπόρος στο πάθος και τα όνειρά σου. Νιώθω πολύ τυχερή που ανήκω στην οικογένεια της Spicy! Βέβαια πριν λίγα χρόνια αν δεν είχες δισκογραφική εταιρεία δεν μπορούσες να κάνεις σε καμία περίπτωση καριέρα. Είναι πολύ θετικό που πλέον μέσω του διαδικτύου, μπορείς να κάνεις γνωστή τη δουλειά σου. Το καλό όντως δεν χάνεται… ο κόσμος ψάχνει να ανακαλύψει νέα ακούσματα και στηρίζει καλλιτέχνες που έχουν να δώσουν πράγματα, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κάποια εταιρεία ή όχι. Αλλά και για μένα είναι ένα σπουδαίο μέσο να ακουστούν τα τραγούδια μου… βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου μέσα από τα socialmedia παίρνω δύναμη να συνεχίσω!

fani-avramidou-interview-03

Είσαι μια τραγουδίστρια η οποία έχει εμπειρία από την νυχτερινή ζωή σε διάφορα μαγαζιά. Πως και πόσο σε επηρεάζει εσένα όλο αυτό που γίνεται με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ; 
Η φοροδιαφυγή είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που οδήγησε την χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση και φυσικά εντοπίζεται σε όλα τα επαγγέλματα. Καταλαβαίνω ότι το ΣΔΟΕ κάνει τη δουλειά του. Από την άλλη αν δεν παρανομήσεις δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Όταν κάνεις τη δουλειά σου τίμια δεν μπορεί να σε αγγίξει κάτι. Ευτυχώς όλοι οι επιχειρηματίες που έχω συνεργαστεί δεν με έβαλαν ποτέ σε τέτοιου είδους διλλήματα.

Πιστεύεις ότι για κάποιους καλλιτέχνες βγαίνουν ψευδή δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή ώστε να πλήξουν το όνομα τους; Δεν μπορώ να ξέρω αν βγαίνουν ψευδή δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα. 
Η αλήθεια είναι όμως ότι αν κάποιος θέλει να πλήξει τη δουλειά σου μπορεί να διαδώσει το οτιδήποτε. Πιστεύω όμως πολύ στον κόσμο. Ο κόσμος ξέρει, διαισθάνεται. Μπορεί να καταλάβει πότε κάτι είναι αλήθεια ή ψέμα, πολύ απλά γιατί αναπτύσσει επικοινωνία αληθινή και χωρίς συμφέρον με τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις σε κανένα επίπεδο. Ακόμα κι αν αργήσει λίγο να αντιληφθεί γιατί ακούγεται κάτι άσχημο, στο τέλος θα καταλάβει. Άλλωστε αν κάτι είναι ψέμα, σύντομα θα αποκαλυφθεί!

fani-avramidou-interview-04

Ξέρουμε ότι ο καλλιτεχνικός χώρος είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Εσύ αισθάνθηκες ποτέ «πισώπλατες μαχαιριές» από άλλους καλλιτέχνες ώστε να σε «εξοντώσουν» από τον χώρο; 
Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που αντί να χαιρόμαστε με την επιτυχία του διπλανού μας, μικρή ή μεγάλη, χαιρόμαστε με το κακό και το άσχημο. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι σε όλους τους χώρους, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν όχι κοιτάζοντας να κάνουν καλά την δουλειά τους αλλά προσπαθώντας να μειώσουν τους συναδέλφους τους, πολλές φορές ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού ή σύγκρισης. Πισώπλατες μαχαιριές πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, απλά με πικραίνει όταν αυτό συμβαίνει χωρίς λόγο ή αφορμή. Και φυσικά είναι ακόμα πιο στενάχωρο όταν συμβαίνει από κοντινούς σου ανθρώπους ή από ανθρώπους που μπροστά σου λένε τα καλύτερα και ύστερα μαθαίνεις ότι διαδίδουν τα άκρως αντίθετα! Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έκλαψα …που σκέφτηκα ότι δεν έχω καμία θέση σε αυτήν τη δουλειά επειδή ακριβώς χρειάζεται πολλές φορές να κλείνεις τα αυτιά σου, να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις και να σιωπείς… Μέσα από όλα κατά έμαθα να σηκώνω το κεφάλι και κάθε φορά να γίνομαι όλο και πιο δυνατή, καλύτερη και να αρχίζω πάλι από την αρχή προκειμένου να προχωρήσω λίγο παραπέρα! Πλέον πεισμώνω και είμαι έτοιμη να ακούσω τα πάντα, δίνοντας όμως βάση μόνο σε σχόλια ανθρώπων που με ενδιαφέρουν και με αφορούν. Αν ένα σχόλιο είναι καλοπροαίρετο, ακόμα και αρνητικό να είναι, σε βοηθάει να βελτιωθείς, και μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου φοβία; 
Η φοβία μου είναι κάτι με το οποίο πιστεύω πως δεν θα συμβιβαστώ ποτέ, γιατί πολύ απλά είναι κάτι το μη διαπραγματεύσιμο αλλά συνάμα και φυσιολογικό … ο θάνατος.

fani-avramidou-interview-05

Πάμε σε κάτι άλλο, εσύ κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στα τραγούδια; Πχ. Ποιοτικά, εμπορικά κλπ; 
Η ποιότητα είναι κάτι υποκειμενικό! Πιστεύω ότι υπάρχουν ποιοτικά τραγούδια είτε εμπεριέχουν κλαρίνα είτε βιολιά! Εμπορικά θα χαρακτήριζα τα τραγούδια που συμβαδίζουν με το ρεύμα της εκάστοτε εποχής. Είναι αυτά που ακολουθούν και εξυπηρετούν την τάση και την μόδα των καιρών, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και υπακούει στη διάθεση και την ανάγκη του κόσμου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό! Πλέον νιώθω να διχάζομαι…τα εμπορικά κομμάτια μπορούν μόνο να «γίνουν» ή και να «μείνουν»; Είσαι σχετικά νέα στο χώρο, πιο πιστεύεις ότι είναι το «μυστικό» για μια επιτυχημένη πορεία; Το μυστικό είναι να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι αληθινός και τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, απλά γιατί πρώτα από όλα τα έχεις καλά με εσένα. Αν λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να μεταδόσεις τον αυθορμητισμό σου… όταν συμπεριφέρεσαι με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, κάποια στιγμή, έστω και μετά από χρόνια, θα το εισπράξεις. Ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον το ψεύτικο και το στημένο και αντιθέτως θέλει να είναι ένα με τον καλλιτέχνη. Δεν υπάρχουν stars και υπεράνω… αναζητά την γνησιότητα και τη διασκέδαση που τόσο λείπει πλέον από την μουντή καθημερινότητά του. Δεν χρειάζεται εσκεμμένη υπερπροσπάθεια όταν βγαίνεις στην σκηνή και πολύ απλά δίνεις τη ψυχή σου. Από κει και πέρα όταν φτάσεις στο σημείο να ακούς οποιαδήποτε κριτική, εφόσον ευσταθεί, την επεξεργάζεσαι και γίνεσαι καλύτερος.

fani-avramidou-interview-06

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει άτομο του χώρου;
Να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, με το ίδιο πάθος, και να μην επαναπαύομαι …γιατί απλά «οι καλοί δεν χάνονται». Μετά από χρόνια δουλειάς, καθημερινής προσπάθειας, μαθημάτων, συνειδητοποίησα ότι τελικά έχεις υποχρέωση να γίνεσαι καλύτερος σε σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό και όχι να επιδιώκεις αν είσαι «ο καλύτερος». Ο τελικός κριτής είναι ο κόσμος. Άκουσα όμως σχεδόν από όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους και μη , πως αυτή η δουλειά θέλει γερό στομάχι προκειμένου να αντέξεις , κι έτσι είχα τα μάτια μου ανοιχτά. Είναι δύσκολο βέβαια να αντιληφθείς εξ αρχής κάποιους κινδύνους και καταστάσεις που αρκετές φορές είναι αμπαλαρισμένες, και μάλιστα με τέλειο παραπλανητικό περιτύλιγμα!

Τέλος, πες μας πως θα ήθελες να είσαι επαγγελματικά σε πέντε χρόνια; Πως και που φαντάζεσαι τον εαυτό σου; Το σημαντικό για μένα είναι κάθε φορά να θέτω τον πήχη πιο ψηλά και να κάνω ένα βήμα παραπέρα. Δεν μ’ άρεσε ποτέ να κάνω μεγάλα όνειρα σε κανέναν τομέα της ζωής μου, πολύ απλά γιατί όταν κάποια στιγμή ξυπνήσεις θα προσγειωθείς απότομα… Πάντα θέτω στόχους για το επόμενο βήμα, για την επόμενη μέρα, αλλά δεν ποντάρω σε άλματα. Προτιμώ τις σταθερές ανοδικές καταστάσεις. Το ωραίο με την ζωή άλλωστε είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει! 

fani-avramidou-interview-01
Συνέντευξη Μαριλένα Χατζησυμεού Επιμέλεια Σοφία Μπεκιάρη 
http://www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου